Πώς το CO2 συνδέεται με την ικανότητα των ιών να μολύνουν – Το παράδειγμα του Covid

Τον σημαντικό ρόλο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον καθορισμό της διάρκειας ζωής των αερομεταφερόμενων ιών και συγκεκριμένα του SARS-CoV-2 δείχνει νέα μελέτη, σύμφωνα με το Science Alert. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση του διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλά επίπεδα μειώνει τα μολυσματικά αερομεταφερόμενα ιικά φορτία.

«Το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από ό,τι πιστεύαμε αρχικά, ειδικά σε πολυσύχναστους και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, καθώς ο καθαρός αέρας θα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση CO2 που σημαίνει ότι ο ιός θα απενεργοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε ο Άλεν Χάντρελ, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική η οποία μετρά την επίδραση της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και των διαφορετικών συγκεντρώσεων αερίων, στα αιωρούμενα σωματίδια του ιού και μέτρησαν την ικανότητα του SARS-CoV-2 να παραμένει μολυσματικός υπό διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, διαπιστώνοντας ότι η σταθερότητα του ιού επηρεάζεται άμεσα από τα επίπεδα CO2 στον αέρα.

Οι συγκεντρώσεις CO2 της ατμόσφαιρας είναι σήμερα περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Εάν βρεθούν αρκετά άτομα σε ένα δωμάτιο όπου τα παράθυρα είναι κλειστά, οι συγκεντρώσεις μπορεί να εκτοξευθούν γύρω στα 3.000 ppm. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν μολυσματικά κάτω από αυτές τις υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερος από αυτόν που θα μπορούσε να βρεθεί στον εξωτερικό αέρα.

«Το υψηλό pH των εκπνεόμενων σταγονιδίων που περιέχουν τον ιό SARS-CoV-2 είναι πιθανώς ένας σημαντικός παράγοντας για την απώλεια της μολυσματικότητας» εξήγησε ο Χάντρελ και συμπλήρωσε: «Το CO2 συμπεριφέρεται ως οξύ όταν αλληλεπιδρά με σταγονίδια. Αυτό κάνει το pH των σταγονιδίων λιγότερο αλκαλικό, με αποτέλεσμα ο ιός να αδρανοποιείται με πιο αργό ρυθμό».

Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό μπορεί να υπερβούν τα 5.000 ppm. «Αυτή η συσχέτιση δείχνει πως υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού» σημείωσε ο ερευνητής.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 είχαν διαφορετικά πρότυπα σταθερότητας στον αέρα. Μετά από μόλις 5 λεπτά, οι συγκεντρώσεις βιώσιμων ιικών σωματιδίων ήταν 1,7 φορές υψηλότερες με την παραλλαγή Όμικρον (BA.2) από ό,τι με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα μεταξύ των τύπων ιικών σωματιδίων.

Πηγή: newmoney.gr