Μειωμένες τους τελευταίους μήνες οι ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου και LNG από ΗΠΑ παρά τις δεσμεύσεις

Περίπου 7% λιγότερα έχει ξοδέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, παρά την υπόσχεση που έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει αμερικανική ενέργεια αξίας 750 δισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρότι η Ε.Ε. αγόρασε μεγαλύτερους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία εμπορίου με την Ουάσινγκτον τον Αύγουστο, οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου έχουν μειωθεί, περιορίζοντας τη συνολική αξία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Οι εισαγωγές της Ε.Ε. σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανήλθαν συνολικά σε 29,6 δισ. δολάρια από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Kpler.

Η Gillian Boccara, ανώτερη διευθύντρια στην Kpler, δήλωσε ότι η μη δεσμευτική εμπορική συμφωνία είχε μικρή επίδραση στην ώθηση πρόσθετων αγορών αμερικανικών εμπορευμάτων. Οι αγορές εμπορευμάτων τελούν υπό διαπραγμάτευση διμερώς και καθορίζονταν από οικονομικούς παράγοντες, όπως το κόστος μεταφοράς και τα περιθώρια κέρδους, αντί για πολιτικές δεσμεύσεις, προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας τη δέσμευση αγοράς «μη ρεαλιστική».

Οι ετήσιες εισαγωγές στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 73,7 δισ. δολάρια, λιγότερο από το ένα τρίτο της αξίας που απαιτείται για την εκπλήρωση της δέσμευσης αγοράς ενέργειας αξίας 750 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2026–2028. Τα προϊόντα πυρηνικής ενέργειας, όπως το ουράνιο, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας εμπορίου, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 1% του εμπορίου ενέργειας της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ.

Η Argus Media, μια υπηρεσία αναφοράς τιμών, σημείωσε ότι, αν η Ε.Ε. αντικαταστήσει όλο το ρωσικό αέριο με αμερικανικό LNG, θα εισήγαγε πιθανώς περίπου 29 δισ. δολάρια ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια, ή μόλις το 23% της αξίας που απαιτείται σύμφωνα με τη συμφωνία.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του αερίου θα έπρεπε να τετραπλασιαστούν στα 37,3 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) έως το 2028 για να επιτύχει η ΕΕ τον εμπορικό στόχο — ένα σενάριο που αντιβαίνει στις προσδοκίες της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το 2028 τελούν υπό διαπραγμάτευση περίπου στα 8,2 δολάρια ανά MMBtu, σε σύγκριση με περίπου 10 δολάρια ανά MMBtu σήμερα.

Οι τιμές είχαν φτάσει τελευταία φορά τα 37,3 δολάρια ανά MMBtu τον Δεκέμβριο του 2022, σε μια χρονιά που οι τιμές και οι αγορές LNG της Ε.Ε. εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αγορές αναμένουν υπερπροσφορά και χαμηλότερες τιμές αερίου τα επόμενα χρόνια, καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και ο Καναδάς σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή. Το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός Ρωσίας – Ουκρανίας έχει επίσης «παγώσει» το επενδυτικό κλίμα.

Ο Martin Senior της Argus σημείωσε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επαρκή υποδομή εισαγωγών και εξαγωγών, όπως δεξαμενές αποθήκευσης και συστήματα επαναεριοποίησης, για να επεκτείνουν σημαντικά το εμπόριο ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα χρειαζόταν να αυξήσει τη χωρητικότητα εισαγωγών κατά περισσότερο από 50%, ενώ οι ΗΠΑ θα έπρεπε να διπλασιάσουν την εξαγωγική τους ικανότητα για να δεσμευτούν στη συμφωνία εμπορίου.