Κατακόρυφη άνοδος για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσαν τους φόβους για σοβαρή διαταραχή στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.

Τα συμβόλαια αναφοράς σημείωσαν άνοδο έως και 25% -τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2023- μετά τη σχεδόν πλήρη παύση το Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, τη στενή θαλάσσια δίοδο που αποτελεί κρίσιμο εμπορικό πέρασμα για την ενέργεια, καθώς από εκεί διακινείται περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και οι τιμές του πετρελαίου.

Η κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει τον σοβαρότερο κλυδωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια. Αν και οι περισσότερες ποσότητες LNG από τη Μέση Ανατολή κατευθύνονται προς την Ασία, οποιαδήποτε διακοπή θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό για εναλλακτικές προμήθειες, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα και η περιοχή χρειάζεται να εισαγάγει μεγάλους όγκους LNG το καλοκαίρι για να τα αναπληρώσει εν όψει του επόμενου χειμώνα. Εάν η ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ διακοπεί για έναν μήνα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.

Εξαιτίας της σύγκρουσης που άρχισε μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεξαμενόπλοια που επρόκειτο να φορτώσουν στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται ότι καθυστερούν ή αναθεωρούν τα δρομολόγιά τους. Παράλληλα, το Ισραήλ ανέστειλε τη λειτουργία ορισμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, οδηγώντας την Αίγυπτο -σημαντικό εισαγωγέα- να αναζητήσει επιπλέον φορτία LNG.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα -σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου- διαπραγματεύονταν 20% υψηλότερα, στα 38,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 8:04 π.μ. στο Άμστερνταμ.