Θετική ήταν η ανταπόκριση που βρήκε η ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών.
Με δεδομένο ότι οι ηγέτες δεν επεξεργάζονται μέτρα, η «μπάλα» περνά τώρα στην Κομισιόν που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές. Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπ’ όψιν θα ληφθεί και η πρόταση έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τον καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει έως τώρα χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο. Ποιες από τις προτάσεις και πόσο άμεσα θα λάβουν σάρκα και οστά μένει να φανεί, ενώ στον ορίζοντα είναι και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η πίεση για κάποιες αποφάσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία τωνεργασιών της Συνόδου μετά τις 16.00 κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε χθες όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές ουσιαστική συζήτηση με τον Όλαφ Σολτς,εν όψει και της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου στην Τουρκία στις 14 Μαρτίου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε και για τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη μία μέρα νωρίτερα, στις 13 Μαρτίου.
Το «Σχέδιο Έξι Σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη
1. Πλαφόν τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
2. Ημερήσιο όριο τιμών ως προστατευτικό μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.
3. Καθορισμός τιμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
4. Πλαφόν στο κέρδος: Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
5. Εμπόριο με φυσική παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
6. Ενίσχυση ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ / ΕΕ / Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.








