Απόρριψη από τη ΡΑΕ άδειας για τρία αιολικά στην Πελοπόννησο εξαιτίας κορεσμένου δικτύου

Αρνητική ήταν η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στο αίτημα για άδεια από πλευράς της εταιρείας Cero για την υλοποίηση τριών projects που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αν και η Cero μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για υποδομές ΑΠΕ στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας από τη ΡΑΕ άδειες για ισχύ που ξεπερνάει το 1 GW, έλαβε αρνητική απάντηση για τα εξής τρία έργα: Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 144 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 144 MW στη θέση Γεράνια 1, αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 138 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 138 MW στη θέση Γεράνια 2 και αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 132 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 132 MW στη θέση Γεράνια 3. Οι θέσεις και των τριών έργων βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η λόγος της απόρριψης
Στην ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι η τοποθεσία που χωροθετείται το έργο αποτελεί «περιοχή με κορεσμένο δίκτυο». Ακόμα, σύμφωνα με τον φάκελο της αίτησης, η σύνδεση του σταθμού προτείνεται να γίνει εντός του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου. Συνεπώς, η αίτηση την εταιρείας υποβλήθηκε απαραδέκτως σε περιοχή όπου το δίκτυο είναι κορεσμένο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Cero Generation -μέσω του ελληνικού βραχίονα Cero Development Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ- χτίζει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για ανανεώσιμες πηγές με απώτερο στόχο τα έργα πράσινης ενέργειας ισχύος 3 GW. Ορισμένα από τα σχέδια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς προβλέπουν από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 370 MW, στη θέση Δρίστελλο, στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επιπροσθέτως έχει καταρτίσει σχεδία για τρία mega φωτοβολταϊκά ισχύος 269, 269 και 280 MW, ενώ υπό κατασκευή είναι το πρώτο της φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δράμα, ισχύος 100 MW και προϋπολογισμό περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ypodomes.com