Αθήνα και «πράσινη» ανάκαμψη

Για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την πράσινη ανάκαμψη στο αστικό περιβάλλον μίλησε στο Euronews ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή και τη βράβευση της Αθήνας από τα CDP Europe Awards 2021. Ο CDP είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που κάθε χρόνο αξιολογεί τις δράσεις των πόλεων και αναγνωρίζει αυτές που ξεχωρίζουν. Το 2020, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατέταξε την Αθήνα στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης μαζί με 87 πόλεις από όλο τον κόσμο για τις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κάνοντας λόγο για λύσεις βασισμένες στη φύση, με τις οποίες θα απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και θα υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης μετακίνησης ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι όσον αφορά τους στρατηγικούς μας στόχους εάν θα είναι να γυρίσουμε πίσω ή να προχωρήσουμε μπροστά».

Μιλώντας για την επόμενη μέρα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, ο δήμαρχος της Αθήνας ανέφερε ότι η Ιστορία διδάσκει, καθώς στο παρελθόν οι πανδημίες υπήρξαν καταλυτικές στη μεταμόρφωση των αστικών κέντρων και πρόσθεσε: «Η κρίση αυτή είναι μία ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τις πόλεις μας και να τις φέρουμε στο νέο αιώνα, σε μία διαφορετικά εποχή με διαφορετικές προκλήσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε την ανάγκη να βρεθούν τοπικές λύσεις που θα προωθούν την επανάκτηση ή την απελευθέρωση ποιοτικού δημόσιου χώρου και θα υιοθετούν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης μετακίνησης, που δεν θα αφορά μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά την προσβασιμότητα, τη μαζική μεταφορά και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αλλάζουμε πραγματικά χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις πόλεις μας σε θεματικά πάρκα, θέλουμε να κρατήσουμε το DNA μας ζωντανό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο CDP είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αξιολογεί κάθε χρόνο τις δράσεις πόλεων από όλο τον κόσμο