Ουρουγουάη: Απόθεμα νερού για μόλις δέκα ημέρες για την πρωτεύουσα Μοντεβιδέο

Η υδαταποθήκη του Πάσο Σεβερίνο

Από ξηρασία ιστορικών διαστάσεων πλήττεται η Ουρουγουάη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο, της οποίας η κύρια δεξαμενή έχει μείνει με νερό για μόλις δέκα ημέρες, να έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας.

Οι χαμηλές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια περιοχή της Νότιας Αμερικής προκάλεσαν σοβαρή ξηρασία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, πλήττοντας τις σοδειές στη γειτονική παραγωγό σιτηρών Αργεντινή και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα αγροκτήματα.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, στην Ουρουγουάη η λειψυδρία είναι η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί εδώ και 74 χρόνια, προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού.

Η στάθμη στην υδαταποθήκη του Πάσο Σεβερίνο, η οποία υδροδοτεί περισότερους από τους μισούς από τους 3,5 εκατ. κατοίκους της Ουρουγουάης, βρίσκεται σε «ιστορικά χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με την κρατική εταιρεία υδάτων Obrax Sanitarias del Estado (OSE), καθώς είναι γεμάτη μόνο στο 10% της χωρητικότητάς της.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει περίπου 6,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, μακράν του μηνιαίου μέσου όρου των 60 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 650.000 κυβικά μέτρα χρειάζονται καθημερινά για την υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Η λίγη βροχή που έπεσε τις τελευταίες ημέρες δεν αλλάζει την κατάσταση, όπως ανέφερε η OSE, αν και υπάρχει πρόγνωση για κάποιες καταιγίδες αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι χρειάζονται 50 χιλιοστά βροχή καθημερινά όλο τον Ιούνιο για να αρχίσουν να ανακάμπτουν τα επίπεδα της υδαταποθήκης.

Η μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού στην κύρια υδαταποθήκη της χώρας ανάγκασαν στα τέλη Απριλίου τη δημόσια εταιρεία υδάτων να αναμείξει τα αποθέματα με νερό από τις εκβολές του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου και χλωριδίων.

Ο θυμός των κατοίκων για τις ελλείψεις νερού αυξάνεται και διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα για αύριο, Τετάρτη.

Ο Φεντερίκο Κράιμερμαν, πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην OSE, υποστηρίζει ότι οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η κακοδιαχείριση των αποθεμάτων και η έλλειψη κρατικών επενδύσεων ευθύνονται για τη λειψυδρία, προσθέτοντας οτι το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση χρησιμοποιείται επίσης καταχρηστικά σε καλλιέργειες σόγιας, στην κτηνοτροφία και τη δασοκομία.

Πηγή: protothema.gr