Στην Ελλάδα έφτασε ο καπνός από την έκρηξη της Αίτνας

Τον καπνό από την έκρηξη της Αίτνας που έχει εξαπλωθεί από τη Σικελία έως και την Ελλάδα, ακόμη και έως τα νησιά των Κυκλάδων, αποτυπώνουν δορυφορικές εικόνες, αποκαλύπτοντας την ισχύ της έκρηξης του Ηφαιστείου.

Σε χάρτη που δημοσίευει το climatebook.gr, καπνοί φαίνονται να περνούν αρχικά από την Πάτρα, να διασχίζουν την Αθήνα και να καταλήγουν ως και τα νησιά των Κυκλάδων.

Η Αίτνα εξερράγη την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό και αναγκάζοντας τις τοπικές Αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνης. «Λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας και της μεγάλης ποσότητας ηφαιστειακής τέφρας που έπεσε στο αεροδρόμιο οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι να το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες» ανέφερε συγκεκριμένα η διεύθυνση του αεροδρομίου.

Ο καπνός και η στάχτη από την τέφρα που εκτοξεύτηκε έφτασε μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο σε πολύ μεγάλα ύψη (άνω των 5 χλμ). Το πλούμιο του διοξειδίου του θείου (SO2) που ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus την Δευτέρα 22/05, ταξίδεψε σχεδόν 800 χλμ. φτάνοντας μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

Πηγή: protothema.gr