Παρακολούθηση της άμπωτης… μέσω πλατφόρμας

H πρόσφατη παλίρροια (άμπωτη) που παρατηρήθηκε στις ελληνικές παραλίες αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες εύλογα προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου δίνει η πλατφόρμα ωκεανογραφικής παρατήρησης και πρόγνωσης MARINOMICA (http://odysseaplatform.eu/) που δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού έργου H2020 ODYSSEA, στην εκτέλεση του οποίου συμμετέχει το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η πλατφόρμα MARINOMICA φιλοξενεί μια διευρυμένη βάση ωκεανογραφικών δεδομένων από παρατηρήσεις και προγνώσεις, συμβατή με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βάσεις, όπως αυτή των θαλασσίων υπηρεσιών του Copernicus. Συνδέεται επίσης με οκτώ παρατηρητήρια γύρω από τις ακτές, στις βόρειες από το λιμάνι της Βαλένθια μέχρι την Καβάλα, και στις νότιες από το Μαρόκο μέχρι την Αίγυπτο, τα οποία σε πραγματικό χρόνο συλλέγουν επιτόπιες ωκεανογραφικές μετρήσεις. Το έργο ODYSSEA συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η MARINOMICA παρέχει προβλέψεις για την εξέλιξη της παλίρροιας, καθώς και οπτικό υλικό από την περιοχή της Μεσογείου. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την ένταση της άμπωτης, με τον παλιρροιογράφο στο Θρακικό πέλαγος να μετρά περί τα 45 εκατοστά πτώση και γενικά περί τα 40 εκατοστά στις βόρειες, αλλά περίπου τη μισή πτώση, περί τα 20-25 εκατοστά, στις νότιες ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Νίκο Καμπάνη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ.